●اطلاعات مربوطه:
منطقه: مساحت: ۶۵۲،۲۲۵ کیلومتر مربع. افغانستان سرزمینی است خشک و کوهستانی با درههای حاصلخیز.
پایتخت: کابل. سایر شهرهای مهم: قندهار، مزار شریف، هرات و جلالآباد.
جمعیت: ۲۴ میلیون نفر (منبع: سازمان ملل، ۲۰۰۳) شامل گروههای مردمی متعدد که بزرگترین آنها عبارتند از: پشتون (افغانها) ۴۵٪، تاجک ۲۵٪، هزاره ۱۹٪، ازبک ۶٪. گروههای کوچکتر: بلوچ، ترکمن و نورستانی.
زبانهای رسمی: پشتو و دَری. مجموعاً در این کشور به ۴۵ لهجه تکلم میشود.
مذهب: مسلمانان سنی: ۸۴٪ جمعیت. مسلمانان شیعه: ۱۵٪ جمعیت. ارقام موثقی در مورد تعداد پیروان سایر مذاهب وجود ندارد. گمان میرود تعداد مسیحیان ۱۰۰۰ تا ۳۰۰۰ نفر باشد. تعدادی هندو، سیک نیز در این کشور زندگی میکنند.
زمینۀ تاریخی: حکومت مشروطۀ سلطنتی در سال ۱۹۷۳ در اثر کودتا ساقط شد و حکومت جمهوری جایگزین آن گردید. این حکومت در اثر کودتایی دیگر در سال ۱۹۷۸ توسط حزب چپگرای دمکراتیک خلق، سقوط نمود. در سال ۱۹۷۹ دولت اتحاد جماهیر شوروی برای حمایت رژیم کمونیستی به این کشور هجوم برد و نتیجۀ آن یک جنگ ده ساله بود که در آن پنج میلیون نفر کشته شدند.
پس از خروج ارتش سرخ از افغانستان، دولت بهجا مانده به رهبری نجیبالله تا اوایل دهۀ ۹۰ کنترل کابل و بعضی از ولایات را در دست داشتند. در آوریل ۱۹۹۲ دولت اسلامی به رهبری مجاهدین زمام امور را بدست گرفت که همانا آغاز جنگهای داخلی بود. این جنگها منجر به کشته شدن صدها هزار نفر غیر نظامی گشت و فرار، آوارگی، خانهبهدوشی و مهاجرت هزارها تن دیگر به کشورهای همجوار همچون ایران، پاکستان را به همراه داشت. در زمان حکومت این احزاب، ۹۰٪ کابل کاملاً با خاک یکسان شد. نهایتاً این جنگها باعث تولد گروه اسلامیون افراطی طالبان شد.
طالبان در سال ۱۹۹۶ کنترل کابل را بهدست گرفت و تا سال ۲۰۰۱ بر بیش از ۹۰٪ کشور مسلط شد. بعد از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، حملات هوایی امریکا و بریتانیا باعث شد که قدرت طالبان سقوط کند و از دسامبر ۲۰۰۱ تاکنون حکومت موقت (دولت انتقالی) افغانستان پایهگذاری شده است. حامد کرزای هماکنون رئیس حکومت موقت است و تا سپتامبر سال جاری که قرار است انتخابات عمومی برگزار شود به خدمت خود ادامه خواهد داد.
از ژانویۀ ۲۰۰۲ نیروهای بینالمللی امنیت و همکاری (ISAF) مسئولیت حفاظت از صلح را برعهده داشته، امّا عملیات آنان در کابل و چند شهر دیگر محدود بوده است. در جنوب و جنوب شرقی کشور، جایی که حملات و زد و خوردهای شورشی فرماندهان محلی و همچنان افراد وابسته به طالبان در حال افزایش است، وضعیت امنیتی ضعیفی حکمفرماست.
● موارد دعا
۱- مقامات:
برای صلح نهایی، بهبود و بازسازی این کشور ویران شده در اثر جنگ دعا کنید. برای انتخاباتی که قرار است در سپتامبر سال جاری انجام شود، دعا کنید. افغانستان نیازمند حکومتی است عادل، افتخارآمیز و منصف که بتواند با مشکلاتی از قبیل زیربنای ویران شده، جنگ بین فرماندهان محلی و کشت خشخاش (افغانستان بزرگترین تولید کنندۀ تریاک در جهان است) مبارزه کند. فرآیند خلع سلاح نیروهای درگیر بسیار کند بهپیش میرود. دعا کنید این فرآیند سریعتر پیش رفته و خداوند به مقامات توفیق و حکمت لازم برای ایجاد عدالت، ثبات و اتحاد را عطا کند. دعا کنید مردم افغانستان بیدار شده و اعتدال و مدارا را جایگزین تعصب نمایند.
۲- نیازهای بشر دوستانه
در بسیاری از نواحی روستایی افغانستان آب تازۀ چاه دور از دسترس است. کمبود دکتر و امکانات بهداشتی فوقالعاده زیاد است. مسکن و اشتغال برای پناهندگان در حال بازگشت، از مشکلات حاد افغانستان است. بر طبق آمار سازمان ملل، از زمان سقوط طالبان در سال ۲۰۰۱ الی شروع ۲۰۰۴ سه میلیون پناهنده افغان از ایران و پاکستان به کشور خود بازگشتهاند. مینهای ضد نفر خنثی نشده از ارتش سرخ بهجا مانده که تعدادشان ۱۰ میلیون تخمینزده شده است، زندگی افراد زیادی را تباه کرده و باعث مرگ عدهای میشوند. دعا کنید که مقامات افغان در مواجهه با این مشکلات خردمندانه عمل نمایند.
هماکنون، در به روی نیروهای امداد برای کار در افغانستان باز است. دعا کنید که متخصصین زیادی به سازمانهای مسیحی (NGO) پاسخ مثبت داده و از این فرصت برای نشان دادن محبت خداوند بهطریقی عملی استفاده نمایند. برای ادامۀ مجوز این سازمانهای امداد و نیز امنیت آنها دعا کنید تا بتوانند در این کشور کار کرده و در مناطق نیازمند روستایی خدمت نمایند. در نوامبر ۲۰۰۳ یک امدادگر فرانسوی سازمان ملل در شهر غزنی بهضرب گلوله از پای در آمد. گفته میشود اعتقاد شخص شلیک کننده عضو گروه طالبان، این بوده است که نیروهای امدادگر غربی مسیحیت را اشاعه میدهند.
«و چون انبوه جماعتها را دید، دلش بر حال آنان سوخت زیرا همچون گوسفندانی بیشبان، پریشانحال و درمانده بودند. پس به شاگردانش گفت: «محصول فراوان است، اما کارگر اندک. پس از مالک محصول بخواهید کارگران برای درو محصول خود بفرستد.»» (متی ۹:۳۶-۳۸)
۳- بچهها:
از هر ۵ کودک افغان، یک نفر قبل از سن ۵ سالگی جان خود را از دست میدهد. سالانه، تقریباً ۸۵۰۰۰ کودک در اثر اسهال تلف میشوند. بچههای زیادی برای کمک به معاش خانواده مجبور میشوند از سنین پایین شروع بهکار نمایند. علاوه بر این، بهدلیل فقدان مدارس، تجهیزات و معلم (بهخصوص زن) بسیاری از تحصیل محرومند.
بررسی انجام شده توسط یونیسف (UNICEF) و نجات کودکان (Save The Children) در سال ۱۹۹۸ نشان داد که ۶۰٪ از ۵۰۰ کودک مصاحبه شده، یکی از اعضای خانوادۀ خود را از دست داده بودند. برای این نسل بچهها که کودکیشان در اثر جنگ، بمباران، از دست دادن اعضای خانواده، آوارگی، فقر و محرومیت از تحصیل، آسیب دیده است دعا کنید.
۴- بیوهزنان:
سالهای طولانی جنگ در افغانستان صدها هزار بیوهزن و یتیم بهجای گذارده است. برای آنها دعا کنید. آنها در دل خداوند جای ویژهای دارند.
«دینداری پاک و بیلکه در نظر پدر ما خدا، آن است که یتیمان و بیوهزنان را به وقت مصیبت دستگیری کنیم و خود را از آلایش این دنیا دور بداریم.» (یعقوب ۱:۲۷)
۵- کلیسا:
هیچ کلیسای قابل مشاهدهای در افغانستان وجود ندارد. با وجود ۴۸۰۰۰ مسجد، حتی یک ساختمان کلیسا بهچشم نمیخورد. بااینحال تعداد ایمانداران افغان در مناطق شهری و بعضاً روستایی در حال افزایش است. بهدلیل ترس و تردید، بسیاری از ایمانداران ملاقاتهای گروهی را بسیار دشوار مییابند. برنامههای رادیویی مسیحی باعث دلگرمی و کمک به تعدادی از آنها بوده است.
برای رشد و بلوغ روحانی نوایمانان دعا کنید. دعا کنید که در محبت کامل چنان رشد نمایند که ترسها را بهدور ریخته و بتوانند به یکدیگر اعتماد کنند. همچنین برای محافظت آنها در جامعهای که شدیداً نسبت به کسانی که مذهب خود را از اسلام به مسیحیت تغییر میدهند، دشمنی میورزد، دعا کنید. همچنین برای خردمندی و شجاعت ایمانداران دعا کنید تا بتوانند ایمانشان را با دیگران در میان بگذارند. این افراد نوایمان احتیاج به خواهران و برادرانی دارند که بهمیان آنها رفته و به زبان آنها انان را شاگردسازی کنند. برای ایمانداران افغان که در خارج از افغانستان بسر میبرند، بهخصوص ایمانداران افغانی در پاکستان، دعا کنید تا از محبت خداوندی نسبت به هموطنانشان لبریز شده و شاهدانی غیور برای مسیح گردند.
«من نیز میگویم که تویی پطرس، و بر این صخره، کلیسای خود را بنا میکنم و قدرت مرگ بر آن استیلا نخواهد یافت.» (متی ۱۶:۱۸)
۶- کتابمقدس:
ترجمۀ کل کتابمقدس به زبان دَری در قرن ۱۹ انجام شد که زبان آن نامأنوس است. ترجمههای جدید عهدجدید به زبان دَری و لهجۀ پاکستانی پشتو وجود دارد که مورد استقبال زیاد قرار گرفته است.
برای ورود و توزیع این ترجمهها در افغانستان و نیز برای ترجمۀ عهدعتیق دعا کنید. نوارهای کاست ضبط شدۀ قسمتهایی از کتابمقدس بسیار مفید هستند، زیرا بسیاری از مردم بیسواد هستند و فرهنگ افغانستان فرهنگی شفاهی توصیف شده است.
ترجمۀ کتابمقدس به زبان پشتوی افغان و زبانهای دیگر اقلیتهای بومی مورد نیاز است. متأسفانه کتابمقدس (عهدعتیق و عهدجدید) تا کنون به زبان پشتو که بیش از ۲۰ میلیون نفر در پاکستان و افغانستان به آن صحبت میکنند، چاپ نشده ولی کار ترجمه در جریان است و به دعا احتیاج دارد.
«و به نام او توبه و آمرزش گناهان به همه قومها موعظه خواهد شد...» (لوقا ۲۴:۴۷)
۷- رسانهها:
برای کسانی که برنامههای رادیویی تولید میکنند دعا کنید. کارکنان بیشتری برای انجام این خدمت مهم، هم در تولید برنامه و هم پیگیری نامهها مورد نیاز است.